Blogg

Öl som gör skillnad

1 december släppte Nynäshamns Ångbryggeri tillsammans med bandet Weeping Willows. Ett öl där delar av intäkterna skall gå till ett projekt som stöttar Östersjön. Detta satte igång mina tankar och jag insåg ganska snart att det inte är första gången man skapar ett öl där intäkterna på något sätt skall bidra till välgörenhet.

Jag tog hjälp av en grupp på Facebook för att kunna lista de olika öl som skapats för att bidra med pengar till olika projekt. Några av dem är fortfarande aktuella så om du vill dricka öl som både är gott och gör gott, välj med fördel någon av dessa.

Community Beer IPA, Åre Bryggcompagni
Insamling av donationer till lokal välgörenhet.

Janne Shuffle, Bryggverket

Ett samarbete med Janne Schaffer där Lasse Åberg står för motivet på etiketten. En krona per burk går till J:son Lindh-stipendiet.

Malmö I Love You, Hyllie Bryggeri
Malmö, I Love You är en inkluderande innehållsplattform för samhällsnytta och engagemang som drivs av den ideella organisationen Cities of Love Scandinavia som en del av ett globalt nätverk skapat av producenterna bakom de hyllande filmerna Paris, Je T’aime, New York, I Love You och Rio I Love You.

Weeping Willows, Nynäshamns Ångbryggeri
All vinst, fyra kronor per flaska eller åtta kronor per liter, kommer att gå till ett miljöprojekt som främjar Östersjön.

En vit jul, Ekerö Brygghus
En alkoholfri julöl med god eftersmak till förmån för Alla Kvinnors Hus.

Stallhagen Baltic Brew, Stallhagen

För att rädda Östersjön måste vi samarbeta, mellan människor och mellan länder. Stallhagen Baltic Brew involverar aktörer från Sverige, Finland och Åland som tillsammans vill bidra till ett friskare hav.

– Boot Print, Hop Notch Brewing
Hop Notch brygger varje år en Boot Print i samband med IWCBD och Pink Boot Society som en del i världens största Collaboration Brew 8 mars. Pengarna skänker de till en stipendiefond för utbildning.

– Fjällrävs Pils!, Jämtlands Bryggeri
5 kr från varje såld flaska går till Svenska Fjällrävsprojektet – Swedish Arctic Fox Project för att bevara den svenska fjällrävsstammen.

Janne Shuffle är ett samarbete mellan Bryggverket och Janne Schaffer. En krona per burk går till J:son Lindh-stipendiet.

– Kudos Stout, Bearded Rabbit Brewery
Alla intäkter utöver alkoholskatt och systembolagetspåslag gick till
Haket – Bar å sånt som stöd under restaurangrestriktioner under pandemin.

Annicas Amber, Qvänum Mat & Malt
Gjord på överblivet bröd från Dafgård bl a där man skänkte överskottet till Hållbara Hav.

GLOW along Kveik IPA, Beerbliotek x YCH
Denna Kveik IPA är en del av ett kollektivt bryggprojekt, skapat av G.L.O.W. för att ta itu med könsfördomar i bryggeribranschen och ge tillbaka till samhället. Här använde man en speciell GLOW Community Hop Selection (YCH Loral, Sorachi Ace, HBC 472 Cryo) och en lokal ingrediens. Beerbliotek valde Svensk Sockertång (Sockertång), hämtad från hållbara svenska kustnära sjöfarmar.

En helt vanlig CP-öl, Beersmiths
I kampanjen En helt vanlig CP-öl ville vi uppmärksamma våra medmänniskor om att vi är helt vanliga människor och att vi vill göra helt vanliga saker, som att hänga med vänner eller arbetskamrater på krogar, klubbar och barer. Men att det är många saker som står emellan en för en skön utekväll. Som typiskt oskönt beteende, fördomar och otillgänglighet.

– Ge fan i våra vatten, Nausta Bryggeri
Del av överskottet går som vanligt när det gäller Ge fan i våra vatten direkt till miljö- och fiskevård.

Åttonde Mars, Bearded Rabbit Brewery
Samarbete med FemAle – Social Beer Drinking där en krona av varje burk går till deras förening.

– Ales for ALS, Bryggverket
Insamling till förmån för att bekämpa ALS.

Smash The Pastryarchy, Frequency Beer Works
Till stöd för musikhjälpen

– Not for Sale Ale, Monks
Överskott till den internationella organisationen Not for Sale, som jobbar mot trafficking.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *