Blogg

JULÖL 2022 – Fem favoriter

Julöl eller den gamla benämningen “helgöl” är en tradition som funnits med oss i hundratals år. Traditionellt sett skulle julölet vara mörkt, maltigt och lite sött för att passa till dåtidens julbord som innebar fet mat med hög sälta. Mycket är sig idag likt och flera av dessa rätterna finns kvar på vårt nutida julbord.
I Sverige har traditionen med julöl fortsatt och har fått en stor betydelse för våra svenska bryggerier och det lanseras fler julöl är någonsin. Nuförtiden tar man dock ut svängarna rejält och ett julöl kan till exempel vara både surt, humligt, maltigt eller rökigt.

Här tipsar jag om svenska julöl som passar både på och vid sidan av julbordet.

Jenny Nyström Julbrygd, 4,5% – Ängöl – 22,50 kr / 330 ml (11490)

Flaskan som pryds av Jenny Nyströms tidlösa tomte innehåller ett öl med stor karaktär trots sin låga procent. Doftar vört och karamelliserade nötter och tillsammans med smakerna av fruktig humle och ljus sirap är balansen perfekt. En torr och god öl från småländska Ängöl, en modern klassiker med given plats på julbordet.

Dark Nights Christmas Lager, 4,5% – O/O Brewing – 19,80 kr / 330 ml (11312)

Göteborgsbaserade O/O Brewing har skapat en lättsam mörk lager med brödiga toner som harmoniserar med inslag av knäck och en del russin. Smaker av nybakat knäckebröd och choklad avslutas med tydliga toner av granskott. Perfekt att avnjuta när man förbereder julbordet.

Mysingen Midvinterbrygd, 6,0% – Nynäshamns Ångbryggeri – 32,80 kr / 500 ml (17732)
Ett av Sveriges första mikrobryggerier levererar varje år en klassiker vid namn Mysingen Midvinterbrygd. Här bjuds det på mycket julkänsla i form av kryddiga toner då 

ölet är kryddat med muskot, kummin, nejlika och rivet apelsinskal.

Julöl, 6,5% – Jämtlands Bryggeri – 24,90 kr / 330 ml (11382)

En klassisk julöl som i år firar 25 år! Det är stor munkänsla och maltkaraktär i denna engelskinspirerade ale. Inslag av röda bär, karamell och knäckighet i samspel med fruktiga toner. Prova gärna till julosten. Fantastiskt gott!

Vinterbloss, 5,0% – Stigbergets Bryggeri – 28,50 kr / 440 ml (11842)

Stigbergets från västkusten har i flera år hyllats för sina välhumlade öl men här har de skapat en klassisk tysk rököl. Maltig karaktär med inslag av rostade toner och en subtil rökighet som avslutas med en markerad beska. Gräddig munkänsla! Ett måste på årets julbord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *